IKBENSTIL BLOG | Superspeed = NVDIMM
1212
post-template-default,single,single-post,postid-1212,single-format-standard,ajax_leftright,page_not_loaded,

BLOG

 

Superspeed = NVDIMM

Ikbenstil-NVDIMM

 

NVDIMM’s komen er aan. Het idee is simpel de uitvoering niet maar Micron stelt inmiddels wel de eerste uitvoering ervan voor. Wat is het? NVDIMM is een combinatie uit volatile en non-volatile geheugen. SSD disks zijn non-volatile en Dram (geheugen banken) zijn volatile oftewel SSD’s onthouden de data die opgeslagen is ook al haal je de stroom ervan af en bij geheugen banken is die data weg.

De eerste banken NVDIMM, DDR3 uitvoeringen, zijn bedoelt voor servers en dan wel als failsafe mocht de serverĀ ineensĀ afsluiten. In dat geval blijft de data dus in het non-volatile geheugen staan en kan de server direct doordraaien op het moment dat de stroom weer aangezet wordt. Hierdoor zou je de in datacenters gebruikelijke UPS’en achterwege kunnen laten.

Waar het voor “gewone” gebruikers echt interessant wordt is de volgende generatie die nu in de maak is. Dit wordt een DDR4 SCM variant. SCM staat voor storage class memory en in dit geval betekent dit een combinatie RAM en SSD. En dat is dus supermegaenorm snel zelfs sneller dan PCIe SSD’s. De grote hobbel die dan genomen moet worden is de memory controller op de processor. Micron wil in ieder geval niet verraden om welke modellen het zou gaan.

Ikbenstil Computers