+31 20 3301345

DaVinci Resolve hardware requierments:

Aanbevolen systeemvereisten voor DaVinci Resolve

Blackmagic heeft in tegenstelling tot veel andere software makers een goede handleiding voor de hardware selectie en software configuratie, veel beter dan de standaard adviezen. Maar ook hier zijn er punten die naar onze mening beter kunnen of achter lopen op de huidige stand van de techniek. Bovendien ontbreekt de informatie over de verschillende hardware mogelijkheden, en wat de voordelen zijn tussen de verschillende model of het aantal grafische kaarten.

Processor (CPU):
DaVinci Resolve leunt zwaar op de grafische kaart zeker bij gebruik van OpenFX en noice reduction, maar toch is de processor ook een zeer belangrijk element in uw systeem. Vroeger werden er voor DaVinci Resolve geregeld Dual Xeon CPU configuraties toegepast, maar dat is niet meer nodig sinds de huidige processoren die deze snelheid ook kunnen halen tegen lagere kosten.
Wat de beste processor is voor DaVinci Resolve hangt sterk af van wat u er mee gaat doen en natuurlijk wat uw budget is . Wanneer u werk met de H.264 en H.265 (HEVC) video formaten, dan is de Intel's Core i9 14900K een uitstekende keuze, dankzij de door Intel ingebouwde snelle Quick Sync conversie functionaliteit. Als u met twee of drie GPU’s werkt en of met RAW video codecs dan heeft u een merkbare snelheidswinst bij meer CPU cores, dan is de AMD's Threadripper Pro 7970X de eerste keuze en bij nog zwaarder werk de 7995WX de betere CPU.

De Videocard (GPU):
Zoals hierboven al beschreven maak DaVinci Resolve stevig gebruik van de grafische kaart voor playback en rendering power. De juiste keuze van de videokaart bepaald of uw systeem goed presteert. De Gratis versie van Resolve kan maar één GPU aan, de Studio edition ondersteund tot maximaal acht GPU’s, al blijkt uit testen dat je met drie tot vier kaarten de maximaal haalbare snelheid behaald. De beste kaart op dit moment is de Nvidia Geforce RTX4090 24GB voor het Highend DaVinci Resolve Workstation. 

10-bit display support:
De enige manier op 10-bit display support te krijgen is door gebruik te maken van een videomonitoring kaart. Wij adviseren hiervoor de Blackmagic Decklink Mini Monitor 4K and the Studio 4K 6G-SDI PCIe kaart aan. Deze kaarten zijn speciaal ontworpen om onveranderd videosignalen te leveren aan uw monitor, wat resulteert in de best mogelijke video- en kleurkwaliteit. U heeft dan wel een zeer nauwkeurig beeldscherm nodig dat de FPS en resolutie aankan.

Het geheugen (RAM)
Wij adviseren voor DaVinci Resolve Workstations minimaal 32GB indien u werkt met 4K bestanden, en 64GB of meer bij 6k of 8k files. Ook is het belangrijk om de andere programma’s die u naast DaVinci Resolve gebruikt mee te nemen in uw totaal berekening.

Opslag
Opslag is een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij videobewerking. De CPU of videokaart mag dan wel alle verwerking doen, maar als je opslag het niet kan bijhouden, maakt het niet uit hoe snel die componenten zijn. Wat opslag ingewikkeld maakt, is het feit dat je niet alleen te maken hebt met de verschillende soorten schijven die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, maar dat je ze ook zo wilt configureren dat ze maximale prestaties leveren in DaVinci Resolve. 
Wij adviseren een configuratie met minimaal drie NVMe SSD’s, voor het besturingssysteem en de programma’s voor een snelle primaire NVMe SSD. En voor de lopende projecten  een secundaire NVMe SSD , en DaVinci Resolve werkt ook met een media cache en scratch disk dit wordt dan de tertiaire NVMe SSD hierdoor krijgt uw verwerking in DaVinci Resolve een boost. Natuurlijk is er ook een opslag voor de content nodig dit kan op een gewone SATA SSD of optioneel groot volume HDD’s, Fileserver of NAS. 
 
Audio
De moderne mainboards hebben goede audio functionaliteiten maar omdat de audiochip op het mainboard zit kan deze door de andere processen worden gestoord, met hoorbare ongewenste effecten tot gevolg. Ons advies is om een externe DAC te gebruiken, dit geeft een enorme verbetering, bijvoorbeeld de M-Audio Super DAC.

Maatwerk
Ikbenstil Computers heeft workstations gemaakt die aansluiten bij standaard werkprocessen en de bij behorende software. Staat uw keuze hier niet tussen, dan kunt u in contact komen met een van onze specialisten, die u een maatwerk oplossing kunnen bieden.

Hardware eisen DaVinci Resolve volgens Blackmagic (Pdf):

Blackmagic DaVinci Resolve system requirements

Contact
Alle Ikbenstil systemen kunnen op uw persoonlijke wensen geconfigureerd worden.

Mocht u nog vragen hebben, meer informatie willen of wenst u een aangepaste aanbieding? Neem dan contact met ons op middels onderstaand formulier.
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.